Muziek

'Het is mijn droom om heel goed blokfluit te kunnen spelen. Ik vind het ook leuk dat ik in het Muziekatelier veel andere kinderen zie.'
Stan 10 jaar

4-12 jaar

Cello van 4 tot 8 jaar

Ja hoor, het kan al! Met de Suzukimethode leren de allerkleinsten een instrument bespelen. De inzet van het kind, de leerkracht en de ouders maken er een succesverhaal van.
Twee lesmomenten per week: 1x individueel (20 minuten) en 1x in groep (60 minuten).

Viool van 4 tot 8 jaar

Viool leren spelen kan je bij SAMWD vanaf 4 jaar. Zelfs zonder muzieknoten te lezen!
Je krijgt wekelijks een individueel lesmoment.
Telkens zijn mama of papa erbij, zodat die jou thuis verder kunnen begeleiden.

Kinderkoor van 5 tot 12 jaar

Zing je onder de douche of tijdens het sporten? Of misschien zelfs bij het huiswerk maken? Dan heb je dringend versterking nodig. Kom bij het Kinderkoor en zing samen een toontje hoger!
Een lesmoment van 90 minuten per week.

Muziek-Woord Initiatie van 6 tot 8 jaar

Je acteert, maakt muziek, zet noten op rijm. Hier zit tussen woord en muziek een flinke klodder lijm. Plezier, onderzoek, vrijheid, leren samenwerken, musiceren, spelen en vooral verbeelding staan centraal.
Een lesmoment van 60 minuten per week.

Piano, dwarsfluit, blokfluit en contrabas van 6 tot 8 jaar

Improviseren, bekende liedjes naspelen… Hier krijgen de kinderen de smaak voor muziek te pakken en wordt gewerkt aan basistechniek. Je kan piano, dwarsfluit, blokfluit en contrabas leren.
Een lesmoment van 20 minuten per week.

Brasskids van 6 tot 8 jaar

TOET, TOETER, TOETST! Zing, speel, luister, beleef, geniet, spreek, voel, leer... en vooral musiceer! Bij de Brasskids doe je het allemaal! Ben je een podiumbeest of eerder een stille dromer?
Ontdek hier de wereld van muziek en woord met de familie van de koperblaasinstrumenten!
Een lesmoment van 60 minuten per week.

8-12 jaar

Muziekatelier + instrument of zang

Muziek heeft haar eigen, specifieke taal. Wil je die ontcijferen, begrijpen en zelf gebruiken? Dan is dit eerste jaar iets voor jou. Je leert zingend musiceren, noten lezen en schrijven, je gehoor vormen en je muzikaal geheugen trainen. Je kan de theorie meteen in de praktijk brengen want je start in het eerste jaar al meteen met een instrument. Jij kiest: een klassiek instrument of eentje uit de jazzpoprock. En dan...
music, maestro!
Twee lesmomenten van 60 minuten per week.(muziekatelier) en een instrumentles van 6O minuten per week.

Kinderkoor

Zing je onder de douche of tijdens het sporten? Of misschien zelfs bij het huiswerk maken? Dan heb je dringend versterking nodig. Kom bij het Kinderkoor en zing samen een toontje hoger!
Een lesmoment van 60 minuten per week.

12-15 jaar

Muziekstudio + instrument of zang

Tieners kunnen de wereld aan. Ook die van muziek! Daarom kan je vanaf 12 jaar starten met muziekstudio én tegelijk ook een instrument leren bespelen. Dat levert direct resultaat op. Je kan kiezen voor de prachtige klanken van een klassiek instrument of voor een instrument uit de jazzpoprock. Laat dat bandje maar komen.
Een lesmoment van 120 minuten (muziekstudio) en een instrumentles van 60 minuten per week.

15 - 18 jaar

Muziek * vertolkende en creërende richting

Ooit leerde jij een muziekinstrument spelen op de academie. Kriebelen je vingers om weer de toetsen of snaren te beroeren? Welkom!
We nemen de draad op waar je hem ooit hebt neergelegd. Kies je voor klassieke muziek of jazzpoprock? Ga je voor de vertolkende richting waarbij je je verdiept in je lievelingsmuziek? Of ben je klaar voor de creërende richting waarin je leert improviseren, creatief omspringen met bestaand materiaal, zelfs een concertprogramma samenstellen? Tijdens deze driejarige opleiding heb jij het dirigeerstokje vast.
Twee lesmomenten van 60 minuten per week:
1x groepsmusiceren + 1x instrumentles.

Specialisatie instrument

Ben jij al afgestudeerd aan de academie, maar wil je graag opnieuw instrumentles? Of ben je zo verslingerd aan je instrument dat je wilt specialiseren, misschien zelfs doorgroeien naar het conservatorium? In deze tweejarige specialisatiegraad helpen we jouw talent excelleren.
Twee lesmomenten van 60 minuten per week:
twee keuzevakken op maat.

Volwassenen

Muziekstudio + instrument of zang

Zit er muziek in jou en hoor jij in alles muziek? Pak het dan grondig aan en start met de basis. Je leert de taal van muziek én start tegelijk met het bespelen van een instrument naar keuze. Je kan kiezen voor de klassieke instrumenten of voor een instrument uit de afdeling jazzpoprock.
Een lesmoment van 120 minuten (MCV + groepsmusiceren) en een instrumentles van 60 minuten per week.

Koor

Werd je gezegd een toontje lager te zingen in het leven, maar wil jij vooral dat toontje hoger bereiken? Zing dan samen met anderen de ziel uit je lijf in het koor.
Een oefenmoment van 60 minuten per week.

Creatief muzieklab

In deze module ontdek je de gelaagdheid van de verschillende muziekstijlen. Je gaat aan de slag met muzikale bouwstenen om zelf muziek te schrijven, arrangeren, componeren en analyseren. Een nootje voor jou om te kraken?
Een lesmomenten van 60 minuten per week, aangevuld op maat van de leerling met vakken als instrument, groepsmusiceren of muzieklab klassiek (2x 60min per week).

Kortlopende studierichting

Muziekcultuur

Literatuur, schilderkunst, architectuur, ... het komt allemaal aan bod in de cursus Muziekcultuur. Maar toch blijft muziek de hoofdaandeelhouder! Luistervaardigheid en cultuurhistorisch inzicht zijn de basisingrediënten van deze ontspannende cursus.
Verwondering vereist!
Een lesmoment van 120 minuten per week.

Muziekgeschiedenis

Een motet van Josquin, een mis van Bruckner, een impromptu van Schubert, een ballet van Stravinsky, een strijkkwartet van Haydn, … alle parels uit onze rijke muziekgeschiedenis krijgen hun chronologische plaats en muzikale betekenis binnen de geschiedenis.
Een wekelijkse wasbeurt voor onze oren!
Een lesmoment van 120 minuten per week.

Muziekgeschiedenis Jazz

Jazz leeft, beweegt, evolueert... Deze muziek werd in de Verenigde Staten geboren, maar al snel was de hele wereld in de ban van haar aanstekelijke ritmes en bedwelmende melodieën. In meer dan honderd jaar heeft het genre tal van gedaantes aangenomen.
Deze cursus geeft je een beeld van jazz van bij haar begindagen tot de nauwelijks te definiëren muziek die ze vandaag is. Frederik Goossens loodst je met veel enthousiasme doorheen het ‘ondoorgrondelijke kluwen’ dat jazz heet. Je krijgt een grondig en compleet overzicht - van Jelly Roll Morton tot Jef Neve en veel, véél meer. Tussendoor nemen we af en toe ook de tijd om een muziekstuk van dichterbij te bestuderen. Zo ontrafel je langzaam het mysterie van spelen zonder partituren en leer je beter luisteren.
Frederik Goossens is de ideale gids. Hij is docent Jazzgeschiedenis aan het Gentse conservatorium, muzieksamensteller voor Klara en geeft lezingen over jazz voor diverse culturele organisaties. Hij heeft met de populaire jazzpodcast Jazziness ondertussen al meer dan 100.000 luisteraars bereikt.
Een lesmoment van 120 minuten per week.

Leraars Muziek

Benieuwd wie je leraars zijn?
Neem snel een kijkje.

Uurrooster

Muziekrooster 2023-2024
Let op: wijzigingen zijn nog mogelijk.

Loopbaan

Ontdek hoe jouw loopbaan binnen SAMWD er kan uitzien!

Instrument huren?

Wil je een instrument leren bespelen, maar nog niet meteen een kopen? SAMWD biedt verschillende instrumenten te huur aan. Hierboven ontdek je welke instrumenten je kan huren. De huurprijs voor een instrument bedraagt 50€ per schooljaar. Ons huuraanbod telt zolang het instrument in voorraad is. Wie een instrument wil huren kan dit aanvragen bij Geertje. Zij is onze materiaalbeheerder en zal in samenspraak met de leerkracht je aanvraag behandelen.
contactadres: geertje.klinck@dendermonde.be

Overzicht loopbaan

Pril Talent

Starten vanaf 4 - 5 jaar

Niet gesubsidieerd:

Starten vanaf 5 jaar

Niet gesubsidieerd:

Starten vanaf 6 - 7 jaar

1e Graad (1. )

Starten vanaf 6 - 7 jaar

traject van 2 jaar (1.1, 1.2)

2e graad (2. )

Starten vanaf 8 jaar

traject van 4 jaar (2.1, 2.2, 2.3, 2.4)

Starten vanaf 12 jaar

traject van 4 jaar (2.1, 2.2, 2.3,2.4)

Starten vanaf 15 jaar

traject van 3 jaar (2.1, 2.2, 2.3)

3e Graad (3. )

optie Klassiek

optie Klassiek (muziek schrijven)

optie Jazz-Pop-Rock

4e Graad (4. )

optie Klassiek

Studierichting Vertolkend muzikant - of - Studierichting Creërend muzikant

optie Klassiek

Studierichting Creërend muzikant

optie Jazz-Pop-Rock

Studierichting Vertolkend muzikant - of - Studierichting Creërend muzikant

Kortlopende studierichtingen

Muziekgeschiedenis

Muziekcultuur

Muziekgeschiedenis Jazz

NIEUW: Specialisatiegraad